Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

Γιατι γίνετε πορεία περηφανειας; (Η Ιστορία και τα δεδομένα)


Την δεκαετία του '50 & '60 το να είσαι ΛΟΑΤΙΚ άτομο εθεωρείτουν ψυχική νόσος και οποιαδήποτε ομοφυλοφιλική πράξη απαγορευετουν δια νόμου.

Η αστυνομία, συνήθως όπου εσυχνάζαν τούτα τα άτομα, επηεννε να διαλύσει τις συναθροίσεις με τη βία εννοειται και αν αντιστεκεσουν ετρωες τες, εξευτελιζαν σε με μια δημοσιευση στην εφημεριδα,  εβαλαν σου ενα προστιμο, ή και φυλάκιση απο λίγα χρονια μέχρι δια βίου.
Δικαιώματα και σεβασμος μηδέν.
Ακόμα τζαι σπίτι σου να ήσουν με το ταίρι σου, η αστυνομία εδικαιούτουν να μπουκάρει, να σε συλλαβει. Να σημειωσουμε ότι η αστυνομία εκραταν πρακτικά για αρκετούς ομοφυλόφιλους, που συχνάζουν και με ποιους κάμνουν παρέα.

Στην μπυραρία Stonewall Inn, στην Νέα Υόρκη εσυχνάζαν αρκετα ΛΟΑΤΙΚ άτομα τζαι η αστυνομία εσυνήθιζε να κάμνει εφοδους, οι γκει να σιύφκουν κκελέ τζαι να δέχουνται οποιοδήποτε εξευτελισμό εναντίον τους.


Ήταν 28 Ιουνίου 1969, τζαι στην συγκεκριμένη εφοδο της αστυνομίας εσυνέβηκε κάτι παράδοξο. Τα ΛΟΑΤΙΚ άτομα εξεκινησαν να αντιστεκουνται στην βία της αστυνομίας, τον εξευτελισμο τζαι στις αυθαιρετες συλλήψεις της.  Όσες ενισχυσεις ερκουνταν που την αστυνομία τόσος πιο πολύς κόσμος εμαζευκετουν.

Τούτο το γεγονός ήταν απλά η αφορμή να ενώσει για πρώτη φορά την γκει κοινότητα τζαι να ξεκινήσει ένα ατέλειωτο αγωνα (μέχρι σήμερα) υπερ των δικαιωμάτων τζαι εναντια στις διακρίσεις. Τις επόμενες μέρες εγινουνταν μινι διαδηλώσεις εναντιον τουτης της δυσμενης διακρισης που είχαν τα ΛΟΑΤΙΚ άτομα τζαι τους επόμενους ήδη μήνες διαφορες ακτιβιστικές οργανωσεις τζαι 3 εφημερίδες ετραβήσαν μανίκια τζαι εξεκινησαν δουλειά, εναντια στις διακρίσεις.


Καθιερώθηκε απο τότε να γίνεται κάθε χρόνο μια διαμαρτυρία εις μνήμη των γεγονοτων του 1969. Στην αρχή ονομάζετουν εκδήλωση “Ετήσιας Θύμισης” τζαι εγίνετουν έξω που την μπυραρία Stonewall. Τουτη η διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε παρελαση περηφάνειας. Το να είσαι περήφανος δηλαδη για τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό τζαι να μεν δέχεσαι κανένα να εξευτελίζει την προσωπικότητα σου για τζείνο που είσαι. Να εναντιώνεσαι σε κάθε είδος διακρισης, να έχεις το θάρρος να στεκεσαι απεναντι στην ομοφοβία τζαι να απαιτεις να ίσα δικαιώματα με τα υπολοιπα μελη της κοινωνίας που ζεις.

17 Δεκεμβρίου 1973 η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία αφαιρεί την ομοφυλοφιλία απο τις ψυχικές νόσους. Η APA, όπως εν τα αρχικά της, θεωρειται ένας που τους μεγαλύτερους επιστημονικούς τζαι επαγγελματικους οργανισμους ψυχολογων.

45 χρονια μετά δηλαδή εν ετη 2018 καποιοι ακομα επιμενουν οτι η ομοφυλοφιλία εν ψυχική νόσος! Κάποιος να τους ενημερωσει για τις εξελίξεις της επιστήμης!

49 χρονια μετά την εξεγερση του Stonewall ακόμα κάποιοι διερωτουνται για ποιαν περηφάνεια μιλουμε; Μα η περηφάνεια τζαι η ντροπή εν λέξεις αντίθετες. Αν δεν είμαι περηφανη σημαίνει ντρέπουμαι. Τζαι γιατι να μεν είμαι περηφανη τελικά;
Άλλοι διερωτουνται για ποιο ρατσισμό τζαι ποιο δικαιωμα μου συγκεκριμενα εκαταπατήθηκε.

Όσο καποιος προσπαθει να με καμει να ντραπώ για την σεξουαλικότητα μου, τόσο θα υπάρχουν πορείες περηφάνειας. 
Όσο εσυ απαιτείς να κρύφκουμαι, τόσο εγω θα περπατω σε κάθε πορεία. 

Happy pride day! (ντάξει επέρασε αλλά ήθελα να ευχηθω)

Σημειωση: Η πορεία περηφάνειας συνήθως εν το αποκορύφωμα της εβδομάδας ή του μήνα περηφανειας!
Τις προηγούμενες μέρες γίνουνται drag shows, παρτι, ενημερωτικές διαλέξεις και συζητησεις.
Όποιο(α)σδήποτε μπορεί να παρευρεθεί τζαι να ενημερωθει ή να διασκεδασει όπως επιθυμεί.
Αντιο με το Ελενάκι και Fuego στις διακρίσεις!
https://en.wikipedia.org/wiki/Gay_pride
https://en.wikipedia.org/wiki/Stonewall_riots
http://stories.avvo.com/crime/the-8-worst-riots-in-american-history.html
https://twitter.com/Timeline_Now/status/615218154730471424
http://marmitekilla.blogspot.com/2014/05/69.html

1 σχόλιο:

  1. Έχει πολύ ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς την ιστορία των διάφορων κινημάτων LGBT σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόσφατα όμως άρχισε να αναπτύσσεται μια ιδεολογία ότι η ουσία δεν είναι να μιλάμε για "δικαιώματα των ομοφυλοφίλων" και "δικαιώματα των τρανς" αλλά για "δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της σεξουαλικότητας" και "δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης ταυτότητας φύλου". Ανέβασα ένα video-clip γι' αυτό το θέμα, λίγες μέρες πριν από την τελετή βράβευσης του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, όπου μου απονεμήθηκε βραβείο για το ρεπορτάζ "Ελεύθερη έκφραση σεξουαλικότητας και φύλου στην Κύπρο: μια ιστορική αναδρομή". Εννοείται ότι στην τελετή βράβευσης όλοι όσοι ασχολούνται με τη σεξουαλικότητα έλαμψαν δια της απουσίας τους παρόλο που είχαν ενημερωθεί μήνες πριν για το συμβάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή