Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

Ιδού τι εστι τρανσφοβία

Που ούλλα τα γράμματα του ΛΟΑΤ κόσμου το " Τ " προκαλέι μου ένα θαυμασμό τζαι μιαν εκτίμηση, συνδυασμένα με μια στενοχωρία τζαι πολλην έμπνευση.

Θαυμασμό γιατι οι Τρανς ανθρώποι υπάρχουν τζαι παλευκουν όπως τζαι ουλλα τα αλλα γραμματα στο ΛΟΑΤ κόσμο (Λεσβίες,Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς)  για ίσα δικαιώματα τζαι για να έχουν μια ζωή όπως έχουν οι πιο πολλοι ανθρώποι σε τούτο το κόσμο. Απλή, ήρεμη, αλλά τζαι υποστηριχτικη που την κοινωνια τζαι το κράτος. Οι πάλες τους όμως εν πιο σκληρές, γιατι αντιμετωπίζουν το πιο μεγάλο ρατσισμό, γιατι η αγνοια εν πιο μεγαλη τζαι η εξωτερικη τους εμφανιση σε συνδιασμό με το φύλο που εγεννηθηκαν για πολλους εν ανώμαλο εως απαραδεκτο, Ετσι τούτο καμνει τη ζωή τους πιο δύσκολη, αλλά τζαι να πρεπει να παλευκουν συνέχεια αν θέλουν τζεινη την περιβόητη ισοτητα που ούλλοι μας ΛΟΑΤ ή μη αποζητούμε τζαι νευριάζουμε αν δεν την εχουμε.

Εκτίμηση γιατι παρακολουθώ τους αγώνες τους αραια και που, που το ιντερνετ, τα περιοδικά την τηλεοραση, εννοειτε κυριως που ξενα ΜΜΕ, αφού στην Κύπρο τζαι Ελλάδα εν εσιει χώρο σε κανενα ΜΜΕ για τζεινους τζαι γενικοτερα εν τους διά σχεδόν κανενας το βήμα.
Εκτίμηση γιατι παρόλο που εν μηδαμινό εώς ανύπαρκτο το βήμα που τους δίνετε βρίσκουν τρόπο (χειροκροτημα στο internet), να συζητουν τζαι να εκφραζονται, αλλα τζαι να προσπαθουν να αποδειξουν οτι εννεν φρικιά τζαι εξωγηίνοι, αλλά ανθρωποι όπως ούλλους τους υπόλοιπους.
Εκτίμηση για όσα εκαταφεραν τζαι προσπαθούν, αλλά τζαι για το ότι καπου σε τουτο τον τρανσφοβικό κόσμο υπαρχουν τρανς άτομα που ζουν περήφανα.Υπάρχουν τρανς άτομα που ζουν οπως η Αννα που το Στρόβολο ή ο Κωστής που την Λακαταμεια, με την οικογενεια τους τζαι τα όνειρα τους.

http://www.npr.org/2012/03/09/148178236/a-mom-becomes-a-man-and-a-family-sticks-together

Στεναχωρια  επειδη η πλειοψηφια του κοσμου εσιει αρκετή αγνοια για τους τρανς τζαι βαλλω τζαι τον εαυτο μου μέσα τζαι ετσι η ζωή τους γινεται πιο δύσκολη. Στεναχωρία για τα ακραια περιστατικα τρανσφοβιας, τις δολοφονιες τους ξυλοδαρμούς, την κακοποιηση. Στεναχωρία να μεν σε αποδεχουνται,  να μεν εσιεις ευκαιριες να δουλεψεις, να ξεκινησεις μια ζωη οπως την ονειρευκεσαι αλλα τζαι να σε θωρουν που πανω ως κατω σαν να τζαι εισαι κατι αλλο εκτος που ανθρωπος, επειδη πρωτη φορα είδαν τρανς άτομο τζαι επειδη εν ξερουν τζαι εν τους εμαθαν σχολειο τζαι περιβαλλον τιποτε της προκοπης για τους τρανς. 
Στεναχωρία να εισαι 6 χρονών, να εισαι τρανς να εσιεις διπλα σου τους γονιους σου να σε στηριζουν αλλα να μεν σε αφηνει ο διευθυντης του σχολείου να κατουρισεις στις τουαλέτες που θέλεις να πάεις.

http://www.nydailynews.com/life-style/health/parents-school-fight-transgender-child-bathroom-article-1.1275726

Τζαι για την τελευταια περιπτωση λαλούμε ευτυχως εν υπαρχουν ετσι περιπτωσεις στην Κύπρο τζιεγω απαντώ που το ξερουμε? Επειδη εν εμαθαμεν αν εστηριξε κανενας γονιος το παιδι του τζαι να φτασει ως τα ΜΜΕ? Επειδη εν ξερουμε αν εβρεθηκε γονιος να στηριξει το παιδι του αφου τζαι οι ιδιοι μπορει να ενουν τρανφοβικοι ή να αντρεπουνται ή να το παιρνουν ψυχολογο επειδη το θεωρουν προβληματικό? Επειδη εν μας εσυνεβηκε ποττε εμας ή επειδη εν εθκιαβασαμε ουτε για περιεργεια ιννα που γινεται στον εξω κόσμο ετσι απλα για ενημερωση τζαι γενικες γνώσεις?

Θαυμασμο τζαι εμπνευση επειδη, πολλές φορές εσκέφτηκα αν ήμουν τρανς ατομο τι θα εκαμνα. Πραγματικα εν ηξερω. Κάθε φορα που θκιαβαζω για τουτα ουλλα απλα φκάλω τους το καπέλο για την δυναμη τζαι την υπομονη τους, αλλα τζαι τους αγωνες τζαι το πεισμα τους να μπορουν να ζουν οπως θελουν να ζουν.
Το να ειμαι λεσβία τζαι να ζω την συγκεκριμενη ζωη που ζω εν πολλα πιο απλό τζαι ευκολο, αν συγκρινω τη ζωη τζαι το ρατσισμο που ζουν τα τρανς ατομα. Αρα αν τουτοι οι ανθρωποι ακομα παλευκουν εν piece of cake να μαχουμαι τζιεγω για τα δικα μου.

Δεν φταιν οι τρανς ή οι ΛΟΑΤ αν καταστρεφεται η εικονα που εσιει ο καθενας για την σεξουαλικοτητα, το φύλο, την οικογενεια για το "νορμαλ" τζαι τον καθωσπρεπισμο του. Τουτη εν δουλεια που πρεπει να καμει ο καθενας μας με τον εαυτο του. Να θκιαβασουμε να μαθουμε, γιατι τζαι πως .
Συνηθως στηριζουμαστε στη θρησκεια, στο τι ειπε ο καθε ενας μια φορα που ειδε ενα τρανς ατομο τζαι κατι περιεργες ιστοριες που μας ειπε ενας φιλος για ενα γνωστο του παρεα μιου φιλου του.
Άκουσα τζιεγω ιστοριες που στρειτ για τρανς. Τζαι ιδιαιτερα εκαμε μου εντυπωση που γυναικα ελαλεν πως ο αντρας της πριν να τον παντρευτει ειπεν της οτι επηεν με τρανς γυναικα. Τζαι ελαλεν το με μιαν περηφανεια του τυπου "εν το απολυτο αρσενικο ο αντρας μου, ο απολυτος γαμιάς, ως τζαι με τρανς επήεν."
Μπράβο συγχαρητηρια!

Κάμνω σερτζ στο γκουκλ τζαι απο ελληνικα/κυπριακα εν μου φκαλει τιποτε περαν 3-4 αρθρων τζαι ενος σωματειου στην Ελλαδα στηριξης διεμφυλικων ατόμων. Καμνω σερτζ στα αγγλικα τζαι βρισκω  πολύ υλικο. Οργανισμους στηριξης οικογενειων τζαι διεμφυλικών ατόμων, κάμποσα αρθρα τι ειναι τρανς τζαι γιατι...Βρισκω απαντημενες καμποσες ερωτησεις που επερασαν που τον νου μου κατα καιρους. 
Κάπως ετσι εμαθα τζαι εκπαιδευτηκα τι σημαινει λεσβία. Καπως ετσι ηβρα το δρομο μου τζαι ζω πιο ανετα με τον εαυτο μου τζαι με την φυση μου. Καπως ετσι απενεχοποιησα την σεξουαλικοτητα μου καπως ετσι εδεχτηκα τον εαυτο μου.

"Είναι καιρός λοιπόν να μιλήσουμε εμείς οι ίδιες ανοικτά για κάποια πράγματα, αφού άλλωστε εμείς είμαστε εκείνες που βιώνουμε αυτήν την πραγματικότητα στο πετσί μας. Άγρια πολλές φορές, γλυκιά κάποιες άλλες. 

Έτσι είναι η ζωή άλλωστε... 

Τι σημαίνει λοιπόν Transsexual? Πως προσδιορίζουμε εμείς οι ίδιες τον εαυτό μας? 

Transsexual είμαστε όλες όσες ζούμε ως γυναίκες, συμπεριφερόμαστε ως γυναίκες χωρίς κατ' ανάγκη να έχουμε κάνει αλλαγή φύλλου. Άλλωστε η λέξη Transsexual αυτό ακριβώς σημαίνει φύλλο προς μετάβαση. 

Μια πρώτη προσέγγιση στο όλο ζήτημα, είναι το στίγμα της διαφορετικότητας μας, μιας διαφορετικότητας που ξεκινά από την επιλογή μας στο φύλλο, κοινωνικά πλέον και όχι βιολογικά. Είναι η επιλογή μας να ζούμε, να συμπεριφερόμαστε να προσδιοριζόμαστε ως γυναίκες, αυτό βέβαια όσον αφορά τις Transsexual, και όσον αφορά τις Τραβεστί το θηλυκό ντύσιμο και η θηλυκή συμπεριφορά. 

Αυτό βέβαια μας έχει φέρει πολλές φορές αντιμέτωπες με πάρα πολλά προβλήματα, είτε κυνηγητά από την αστυνομία στους χώρους συναντήσεών μας, είτε κραυγαλέα προβλήματα κοινωνικής αποδοχής σε όλες μας τις καθημερινές δραστηριότητες. 

Αυτή είναι η άγρια μορφή της πραγματικότητας που αναφέραμε προηγουμένως. Η πραγματικότητα των κυνηγητών από την αστυνομία, που πολλές φορές φτάνει σε βίαιες καταστάσεις και ξυλοδαρμούς, ο κοινωνικός αποκλεισμός μας από το κράτος και τους φορείς του που μας οδηγεί αναπόφευκτα στην πορνεία για την οποία μας καταδιώκει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του απέναντί μας σαν ισότιμους έλληνες πολίτες. 

Δεν είναι λίγα δε και τα φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού. Προβλήματα αντιμετώπισής μας από τις Κρατικές και Δημόσιες υπηρεσίες που κάποιες φορές φτάνουν στον εξευτελισμό μας. Προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού μας από την μόρφωση αρχικά. Πρόσφατα κάποιες τρανς θέλησαν να γραφτούν σε νυκτερινό σχολείο ώστε να ολοκληρώσουν την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους, στοιχειώδες δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη και ο αρμόδιος διευθυντής του σχολείου τους το αρνήθηκε. Αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα κοινωνικού αποκλεισμού μας. Θα μπορούσαμε εδώ να συνεχίσουμε και να αναφέρουμε χιλιάδες που να καταδεικνύουν τον κοινωνικό ρατσισμό που αντιμετωπίζουμε και βιώνουμε καθημερινά. 

Τα προβλήματα βέβαια δεν σταματούν εδώ. Η άγρια μορφή της πραγματικότητας ξετυλίγεται όταν θελήσουμε είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους ηλικίας να αποσυρθούμε. Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα επιβίωσης. Το περίφημο κράτος πρόνοιας καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αδιαφορία του δεν έχει κάνει καμιά πρόβλεψη από άποψης συνταξιοδότησης και περίθαλψης... 

Όλα τα προηγούμενα δίνουν μια πολύ μικρή περιγραφή της "άγριας" πραγματικότητας...θα μπορούσαμε να επεκταθούμε σε πολλά ακόμη θέματα αλλά ίσως κάπου χάσουμε τον σκοπό του άρθρου που είναι να δώσει και τις δύο όψεις τις πραγματικότητας και να αποκαλύψει τις πραγματικές διαστάσεις του μύθου που για πολλούς μας περιβάλλει. Άλλωστε κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις... 

Γιατί βεβαίως θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς: Ωραία αφού τα πράγματα είναι τόσο άσκημα για σας, τότε γιατί κάνατε αυτήν την επιλογή? 

Εδώ ξεκινά η "γλυκιά" όψη της πραγματικότητας. 

Κάνοντας κάποιος μια βόλτα από τους χώρους συναντήσεών μας, βλέπει κανείς πολλές ουρές από αυτοκίνητα, κόσμο που θέλει να μας συναντήσει να πάρει μια γεύση του "διαφορετικού", αυτού που σε πολλούς εξάπτει την φαντασία και δίνει μια διαφορετική γεύση... 

Άνθρωποι απ' όλες τις ηλικίες και από όλες τις τάξεις που ζητούν μέσα από την συντροφιά μας αυτό το "κάτι άλλο".... αυτό που μία βιολογικά γυναίκα δεν μπορεί να τους δώσει...Κρυφές επιθυμίες, πόθοι και κυρίως μία γεύση απελευθέρωσης... 

Αλλά όχι μόνο στους χώρους μας. Η εικόνα μιας Transsexual που μπαίνει σε ένα χώρο διασκέδασης αλλάζει εντελώς το σκηνικό. Βλέπει κανείς το "παιχνίδι" που γίνεται από τον αντρικό πληθυσμό και που τελικά η Transsexual γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και όλα τα μάτια στρέφονται επάνω της. Ξέχωρα από το αν κάποιοι άντρες έχουν να κάνουν κάποιο αρνητικό ίσως σχόλιο, και αυτών τα μάτια στρέφονται πάνω της. Είναι αντικείμενο προσοχής, θαυμασμού κρυφού ή φανερού πόθου. Όλοι θέλουν να ανακαλύψουν το διαφορετικό, άλλοι το τολμούν, άλλοι όχι. Η αλήθεια είναι όμως μία: οι περισσότεροι ή ίσως όλοι θα ήθελαν να ζήσουν το ερωτικό παιχνίδι μαζί της. Να αγγίξουν την λαμπερή παρουσία...ο μύθος γι' αυτούς, η πραγματικότητα για μας... 

Αυτή είναι η αλήθεια. Είμαστε το αντικείμενο του πόθου της μεγαλύτερης μερίδας του αντρικού πληθυσμού. Και αυτό είναι που μας δίνει την ικανοποίηση για την επιλογή μας. Και ποιος δεν αισθάνεται όμορφα όταν γίνεται το αντικείμενο προσοχής και θαυμασμού? 

Πηγαίνοντας όμως παραπέρα βλέπουμε το άλλο κομμάτι του μύθου...αυτό της απελευθέρωσης... 

Ο μύθος ξετυλίγεται και δίνει την θέση του στην πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη, από το γεγονός ότι οι Transsexual-Τραβεστί έχουν με την παρουσία και την δράση τους απελευθερώσει μεγάλο κομμάτι του ανδρικού πληθυσμού στην χώρα μας. Άνδρες είτε gay είτε bisexual είτε οποιασδήποτε σεξουαλικής κατεύθυνσης, οι οποίοι αναζητώντας την σεξουαλική ταυτότητά τους έρχονται κοντά μας να ζήσουν κάποιες στιγμές ερωτισμού και σεξουαλικής απελευθέρωσης ... Άλλωστε για πολλούς, ψυχολογικά ίσως και κοινωνικά, αυτή η αναζήτηση είναι ανώδυνη και θελκτική. 
Είναι σίγουρα πιο ανώδυνο για κάποιους να έρθουν σε επαφή με μια γυναίκα που διαφέρει στο φύλλο και να νιώσουν αυτό το διαφορετικό, παρά να αναζητήσουν την σεξουαλική τους ταυτότητα σε άλλα μονοπάτια... 

Αυτή είναι η υπόστασή μας που σε πολλούς εξάπτει την φαντασία και δημιουργεί τον μύθο των Transsexual-Τραβεστί. 

Εδώ βέβαια βρίσκεται και η επιβεβαίωσή μας, που μας κάνει να νιώθουμε επιθυμητές θελκτικές και αντικείμενο θαυμασμού από μεγάλο κομμάτι του αντρικού πληθυσμού... 

Αυτού που την ημέρα στις παρέες του μας κατηγορεί και μας συμπεριφέρεται ρατσιστικά και μας θέτει στο περιθώριο και την νύκτα έρχεται στους χώρους μας ή όπου αλλού μας συναντήσει και μας θεοποιεί , μας θαυμάζει... 

Σ αυτό το σημείο βλέπει κανείς όλα τα συμπλέγματα της Νέο -Ελληνικής κοινωνίας...Συμπλέγματα νέο - συντηρητισμού και υποκρισίας, αλλά και αγωνίας, πόθου, αναζήτησης... 

Είναι οι δύο όψεις του αυτού νομίσματος..."
Κάπως ετσι μαθαινω τζαι για τα τρανς ατομα.Καπως ετσι αντιλαμβανουμε ποσο αδικο ενει να νιωθεις η εξαιρεση τζαι να πρεπει να "παλεψεις" με ουλλο το κοινωνικο συστημα σε ουλλη την υφήλιο. Να πρεπει να "παλαιψεις" με ουλλο το κατεστημενο τζαι την παραδοση ουλλων τουτων των χιλιαδων χρόνων. Απλα για να αποδειξεις οτι εισαι ανθρωπος οπως οι υπολοιποι τζαι οχι κατι αλλο που αν ρωτησω καθενας θα μου πει οτιδηποτε αρρωστημενο.

Τζαι ποσο τελειος θα ηταν ο κοσμος αν δια μαγειας ειχαμε τουτη τη γνωση τι εστι τρανς. Ποσο πιο υγιεις θα ειμαστουν ουλλοι.

Τζαι ετσι για να ελαφρυνουμε λλιο το περιβαλλον ιδου τι εστι ΚΟΥΚΛΕΣ


   


1 σχόλιο:

  1. το φύλο στο οποίο τ@ εκατάταξε @ γιατρ@/η οικογένεια/η κοινωνία όταν εγεννηθήκαν δεν είναι το φύλο με το οποίο εγεννηθήκαν ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή